Archispirostreptus gigas

De Archispirostreptus gigas is beter bekend als de Afrikaanse reuzen miljoenpoot of in het engels de Giant African millipede. Ze kunnen tot wel 38 cm groot worden en 2 tot 3 cm dik. Het is één van de meest populaire soorten in de hobby.

De Archispirostreptus gigas komt van nature voor in Afrika wat de naam al doet vermoeden. Deze soort is glanzend zwart met rood/bruine pootjes. Misschien hebben ze hun populariteit wel te danken aan hun voorkomen want de Archispirostreptus gigas is bij uitstek een karakteristieke miljoenpoot met zijn vele pootjes, oogjes en voelsprietjes.
Oh jee, mijn miljoenpoot heeft mijten. Geen nood! Bij de Archispirostreptus gigas kruipen vaak mijten op hun exoskelet en tussen de pootjes. Deze miljoenpoten hebben een soort symbolische relatie met de mijten, waarbij de mijten helpen bij het schoonmaken van het exoskelet in ruil voor voedsel en de bescherming van hun gastheer.

Miljoenpoten zijn opruimers, dit betekend dat ze graag rottend blad en dood hout eten. Maar de Archispirostreptus gigas is ook dol op fruit, vooral als het wat ouder is en dus al richting rotten gaat. Denk aan appel, peer, banaan, meloen, etc. maar ook groente zoals komkommer of tomaat zullen ze zeker niet links laten liggen.

Miljoenpoten hebben extra calcium nodig, dit kan je op verschillende manieren toedienen. De eenvoudigste methode is door een sepia in het terrarium te leggen. Hier kunnen ze zelf met hun harde kaak vanaf schrapen. Maar miljoenpoten zijn ook dol op de zogenaamde beetle jelly ook wel fruitkuipjes genoemd. Speciaal voor miljoenpoten en pissebedden is er een Calcium Plus kuipje beschikbaar welke 3% calcium bevat.

Miljoenpoten zijn echte kijk dieren, als je ze wil oppakken zullen ze zich oprollen. Eenmaal opgerold en je wil ze open trekken is de kans groot dat ze geel / bruinig stofje afscheiden. Je huid kan hier geirriteerd op reageren waardoor je uitslag krijgt of vlekken. Maar neem je ze op de hand zullen ze na enige tijd weer uitrollen en rond gaan lopen. Maar het mooiste is natuurlijk om hun natuurlijk gedrag te observeren in het terrarium, hoe ze rondlopen en eten.

Voor de Archispirostreptus gigas zou de ideale temperatuur rond de 25 graden liggen. In de nacht mag het iets koeler zijn dan overdag. Wanneer je wil verwarmen doe je dit bij voorkeur met een warmte mat want miljoenpoten houden niet heel erg van licht.

Een verblijf kan bestaan uit een terrarium of een plastic bak. Als maatstaaf voor een verblijf moet je uitgaan van twee keer de lengte en één keer de breedte. Dus in het geval van een Archispirostreptus gigas zou de ideale maat 80x40 cm bodemoppervlakte zijn. Vul het terrarium met een dikke laag grond (bij voorkeur 20 cm). Let er op dat als je grond uit het bos haalt je geen grond mag gebruiken uit een bos met naaldbomen. Gebruik altijd grond van loofbomen. Deze grond moet je vochtig houden, niet heel nat maar zeker niet droog.

Miljoenpoten leven over het algemeen boven de grond maar dieren die moeten vervellen zullen zichzelf ingraven. De bak kan je mooi aankleden met schors, takken, mos, etc.

Deze soort is uiterst geschikt om samen te houden.

Miljoenpoten groeien uiterst langzaam, gemiddeld zal deze soort een jaar of 5 oud worden in gevangenschap. Maar uitschieters richting de 8 jaar zijn geen uitzondering.

Mannetjes onderscheiden zich van de vrouwtjes doordat ze zogenaamde gonopoden (gonopods) hebben. Als je de miljoenpoot uitrolt zal het lijken alsof hij 1 set (2 pootjes) mist aan het 7e segment, hier zitten de gonopoden. Dit zijn kleine grijporganen waarmee het mannetje het vrouwtje kan vasthouden tijdens de paring.

Vrouwtjes hebben op deze plek gewoon pootjes zitten. Het kweken van deze soort is moeilijk.

Copyright 2021 Isopods © All Rights Reserved