Atopochetus dollfusi

De Atopochetus dollfusi voorheen bekend als Tonkinbolus dollfusi staat bekend als de regenboog miljoenpoot of in het engels de Rainbow millipede. Deze bijzonder kleurrijke miljoenpoot is maximaal 10 cm groot.

De Atopochetus dollfusi komt van nature voor in Thailand en Vietnam. Het lichaam is ringvormig in licht blauwgrijs en donkergrijs. Langs de rug is een rode streep aanwezig. De poten en antennes zijn roze.

Atopochetus dollfusi is vooral een fruit en groente eter maar daarnaast eten ze ook dood hout en rottende bladeren. Rottende bladeren moeten in verschillende rottingsstadia aanwezig zijn.

Daarnaast het het noodzakelijk om extra calcium te geven, dit kan door het aanbieden van een sepia. Maar miljoenpoten zijn ook dol op de zogenaamde beetle jelly ook wel fruitkuipjes genoemd. Speciaal voor miljoenpoten en pissebedden is er een Calcium Plus kuipje beschikbaar welke 3% calcium bevat.

Miljoenpoten zijn echte kijk dieren, als je ze wil oppakken zullen ze zich oprollen. Eenmaal opgerold en je wil ze open trekken is de kans groot dat ze geel / bruinig stofje afscheiden. Je huid kan hier geirriteerd op reageren waardoor je uitslag krijgt of vlekken. Maar neem je ze op de hand zullen ze na enige tijd weer uitrollen en rond gaan lopen. Maar het mooiste is natuurlijk om hun natuurlijk gedrag te observeren in het terrarium, hoe ze rondlopen en eten.

Voor de Atopochetus dollfusi zou de ideale temperatuur tussen de 22 en 25 graden liggen. Ze houden van een hoge luchtvochtigheid van 90% en je moet ze met regelmaat besproeien met de plantenspuit.

Een verblijf kan bestaan uit een terrarium of een plastic bak. Als maatstaaf voor een verblijf moet je uitgaan van twee keer de lengte en één keer de breedte. Dus in het geval van de Atopochetus dollfusi zou een verblijf van 20×10 cm bodemoppervlakte al voldoende zijn, echter is groter altijd beter! Vul het terrarium met een laag grond van 7 tot 10 cm dik wat verreikt is met veel natuurlijk materiaal (dood hout, rottend blad). Let er op dat als je grond uit het bos haalt je geen grond mag gebruiken uit een bos met naaldbomen. Gebruik altijd grond van loofbomen. Deze grond moet je vochtig houden, niet heel nat maar zeker niet droog.

Miljoenpoten leven over het algemeen boven de grond maar dieren die moeten vervellen zullen zichzelf ingraven. De bak kan je mooi aankleden met schors, takken, mos, etc.

Deze soort is uiterst geschikt om samen te houden.

De verwachte levensduur van miljoenpoten in gevangenschap is 7-10 jaar.

Mannetjes onderscheiden zich van de vrouwtjes doordat ze zogenaamde gonopoden (gonopods) hebben. Als je de miljoenpoot uitrolt zal het lijken alsof hij 1 set (2 pootjes) mist aan het 7e segment, hier zitten de gonopoden. Dit zijn kleine grijporganen waarmee het mannetje het vrouwtje kan vasthouden tijdens de paring.

Vrouwtjes hebben op deze plek gewoon pootjes zitten. Het kweken van deze soort is moeilijk.

Copyright 2021 Isopods © All Rights Reserved