Archispirostreptus gigas

De Pelmatoiulus ligulatus staat ook bekend onder de naam Pachybolus ligulatus en in het Engels noemen ze deze soort ook wel de Camaroon Gold Stripe.

Zoals de Engelse naam van deze mooie miljoenpoot al enigsinds doet vermoeden komt deze soort uit West-Afrika. Hij komt ondermeer voor in Nigeria, Benin en Togo. Hij is bruin van kleur met prachtig goud gekleurde ringen. De Pelmatoiulus ligulatus kan tot 18 cm groot worden.

In tegenstelling tot veel andere soorten is de Pelmatoiulus ligulatus een soort die zijn voeding vooral haalt uit dood blad, dood hout en mossen. Dit moet dan ook altijd voldoende aanwezig zijn!

Onze ervaring is dat groente en fruit minder worden gegeten, al houden de dieren wel van courgette en eten ze graag fruitkuipjes. Omdat calcium ook noodzakelijk is in het dieet van miljoenpoten kan je kiezen voor het Calcium Plus kuipje welke 3% calcium bevat. Maar natuurlijk kun je ook sepia geven aan de dieren.

Voor de Pelmatoiulus ligulatus zou de ideale temperatuur tussen de 23 en 28 graden liggen. Ze houden van een hoge luchtvochtigheid van 90% en je moet ze met regelmaat besproeien met de plantenspuit.

Een verblijf kan bestaan uit een terrarium of een plastic bak. Als maatstaaf voor een verblijf moet je uitgaan van twee keer de lengte en één keer de breedte. Dus in het geval van de Pelmatoiulus ligulatus zou een verblijf van 40×20 cm bodemoppervlakte al voldoende zijn, echter is groter altijd beter! Vul het terrarium met een laag grond van 7 tot 10 cm dik wat verreikt is met veel natuurlijk materiaal (dood hout, rottend blad). Let er op dat als je grond uit het bos haalt je geen grond mag gebruiken uit een bos met naaldbomen. Gebruik altijd grond van loofbomen. Deze grond moet je vochtig houden, niet heel nat maar zeker niet droog.

Miljoenpoten leven over het algemeen boven de grond maar dieren die moeten vervellen zullen zichzelf ingraven. De bak kan je mooi aankleden met schors, takken, mos, etc.

Deze soort is uiterst geschikt om samen te houden.

Copyright 2021 Isopods © All Rights Reserved