Takydromus sexlineatus - Langstaarthagedis

De langstaarthagedis heeft zijn naam natuurlijk te danken aan zijn uitzonderlijk lange staart. Een prachtige soort die een ware aanvulling is voor een prachtig terrarium.

De Takydromus sexlineatus - Langstaarthagedis heeft een kopromplengte van circa 6,2 cm en een totale lengte van circa 30 cm wanneer ze volwassen zijn. Kenmerkend zijn de strepen over het lichaam. Deze dieren zijn van oorsprong afkomstig uit Zuid-oost Azië (China, Vietnam, Laos, Thailand en Indonesië).

Je hoeft ze niet teveel te voeren, vaak is twee tot drie keer per week voldoende. Alleen in de voorplantingstijd hebben vrouwelijke dieren meer nodig. Je kan een diversiteit aan kleine insecten geven als krekels, vliegen, wasmotten en kleine sprinkhanen zijn geschikt. Sproei één a twee keer per dag en zorg dat de bak na een uur of twee ook weer zo goed als droog is. Bij voorkeur 's morgens vroeg en 's avonds sproeien.

Voor een koppel is een minimale oppervlakte nodig van 0,16 m2 (40 x 40 cm) en een hoogte van 60 cm. Een grotere groep kan je huisvesten op 0,5 m2 oppervlakte (100 x 50 cm). Omdat deze soort niet erg territoriaal is kun je ze eenvoudig samen houden. Ze zijn dagactief en zonnen graag.

Temperatuur: De temperatuur overdag moet 28-30 graden zijn en mag 's nachts zakken tot 20-22 graden. Doormiddel van een gloeilamp (spot) mag het plaatselijk 35-40 graden worden.

Langstaarthagedissen worden circa 5 jaar in gevangenschap.

Vrouwtjes leggen over het algemeen 2 tot 4 eieren. Eieren moeten voorzichtig worden verwijderd en geïncubeerd. Na 25 tot 40 dagen komen de jongen uit hun ei.

Copyright 2021 Isopods © All Rights Reserved